Cele 7 obiceiuri ale persoanelor eficace – Stephen Covey – Recenzie

„Cele 7 obiceiuri ale persoanelor eficace: lecții puternice de schimbare personală” este o carte de dezvoltare personală scrisă de Stephen R. Covey, publicată pentru prima dată în 1989. De atunci, cartea a fost tradusă în multe limbi și a vândut milioane de exemplare în întreaga lume.

În cartea sa, Covey prezintă șapte obiceiuri pe care le consideră esențiale pentru succes în viață și în afaceri. Aceste obiceiuri sunt grupate în trei categorii: victoriea privată (care include primii trei obiceiuri), victoria publică (care include următorii trei obiceiuri) și reînnoirea continuă (care este al șaptelea obicei).

Obiceiurile prezentate de Covey sunt următoarele:

  1. Fii proactiv: Asumă-ți responsabilitatea pentru propria viață.
  2. Începe cu sfârșitul în minte: Definește clar ce vrei să obții în viață.
  3. Pune prima dată lucrurile importante: Prioritizează acțiunile tale în funcție de importanța lor, nu de urgența lor.
  4. Gândește câștig-câștig: Străduiește-te să găsești soluții care sunt reciproc benefice.
  5. Încearcă mai întâi să înțelegi, apoi să fii înțeles: Ascultă cu adevărat interlocutorul înainte de a încerca să îți expui punctul de vedere.
  6. Sinergizează: Colaborează cu ceilalți pentru a obține rezultate mai bune decât ai putea obține singur.
  7. Ascută fierăstrăul: Îngrijește-te constant de tine pentru a putea funcționa la cel mai înalt nivel posibil.

Cartea lui Covey este apreciată pentru abordarea sa practică și orientată spre acțiune, care încurajează cititorii să-și preia controlul asupra vieții lor și să-și îmbunătățească relațiile cu ceilalți. Cu toate acestea, unii critici au afirmat că unele dintre sfaturile lui Covey sunt prea generale sau idealiste pentru a fi aplicate în mod eficient în toate situațiile.

În general, „Cele 7 obiceiuri ale persoanelor eficace” este o resursă valoroasă pentru oricine caută să își îmbunătățească productivitatea, abilitățile de leadership și satisfacția personală.

Lasă un comentariu