Cărți scrise de Yukio Mishima

Yukio Mishima, unul dintre cei mai cunoscuți și mai controversați scriitori japonezi, este renumit pentru opera sa literară vastă și eclectică. Proza sa intensă și stilul său narativ distinct au contribuit la forma literaturii japoneze moderne. Aici sunt zece dintre cele mai notabile cărți ale lui Mishima pe care oricine ar trebui să le citească.

The Sea of Fertility Tetralogy

Acest ciclu de patru romane este considerat capodopera lui Mishima. Ciclul include Spring Snow, Runaway Horses, The Temple of Dawn, și The Decay of the Angel. Aceste cărți urmăresc viața unui om, Honda, și a unui tânăr pe care Honda îl crede a fi reîncarnarea unui prieten de-ai săi. Fiecare roman este o meditație asupra vieții, morții și semnificației existenței.

Confessions of a Mask

Această lucrare semi-autobiografică explorează sexualitatea și identitatea prin ochii unui tânăr homosexual în Japonia postbelică. Este o explorare brutal de sinceră a dorinței și a înstrăinării.

The Temple of the Golden Pavilion

Inspirat de o poveste reală, acest roman urmărește un tânăr bonz cu o tulburare obsesiv-compulsivă care este obsedat de frumusețea unui templu auriu, la punctul în care singura modalitate de a scăpa de această obsesie este să distrugă templul.

The Sailor Who Fell from Grace with the Sea

Această carte urmărește un grup de băieți care idolatrizează conceptul de masculinitate și onoare, și cum această obsesie le duce la acte de violență și cruzime.

Thirst for Love

Acest roman este povestea unei femei văduve care trăiește cu socrii ei și care devine obsedată de ginericul ei. Este o explorare a iubirii, a dorinței și a nebuniei.

The Sound of Waves

Aceasta este o poveste de dragoste simplă și lirică care are loc într-un sat de pescari. Este una dintre cele mai accesibile și liniștite lucrări ale lui Mishima.

Life for Sale

Aceasta este o carte de aventură absurdă și plină de umor negru, în care protagonistul își vinde viața și devine implicat în tot felul de situații nebunești.

Sun and Steel

Aceasta este o meditație filosofică asupra relației dintre corp și spirit, și a importanței disciplinii și forței fizice în cultura și identitatea japoneză.

Forbidden Colors

Acest roman explorează subcultura homosexuală a Japoniei în anii ’50, și este o critică ascuțită a ipocriziei și bigotismului societății japoneze.

Five Modern Noh Plays

Aceasta este o colecție de piese de teatru inspirate de teatrul tradițional Noh. Ele sunt exemple impresionante ale modului în care Mishima a reușit să îmbine tradiționalul cu modernul.

Yukio Mishima este un scriitor inconfundabil, cu o voce literară unică. Înțelegerea operei sale oferă o perspectivă valoroasă asupra culturii japoneze, și face ca experiența lecturii să fie una extrem de îmbogățitoare.

Lasă un comentariu