Cărți scrise de Vladimir Nabokov

Vladimir Nabokov este adesea considerat unul dintre cei mai remarcabili autori ai secolului XX, cunoscut pentru stilul său sofisticat și povestirile sale pline de ironie. Scrierile sale, atât de variate, precum romane, povestiri, poezii și eseuri critice, sunt mărturii ale imaginației sale nemărginite și ale atenției sale la detalii. Iată zece dintre cele mai notabile lucrări ale sale pe care oricine ar trebui să le citească.

1. „Lolita”

„Lolita” este, fără îndoială, cea mai cunoscută lucrare a lui Nabokov și una dintre cele mai controversate cărți ale secolului XX. Acest roman incendiar și seducător explorează teme precum obsesia și manipularea, prezentând una dintre cele mai memorabile și perturbatoare relații din literatură.

2. „Pale Fire”

„Pale Fire” este un roman inovator care se prezintă sub forma unei lungi poezii de 999 de versuri, scrise de un poet fictiv, și comentariul acestora de către un alt personaj. Este un puzzle literar care necesită o lectură atentă și reflectivă.

3. „Speak, Memory”

„Speak, Memory” este o autobiografie strălucitoare și evocativă a copilăriei și tinereții lui Nabokov în Rusia pre-revoluționară. Este o meditație plină de nostalgie asupra pierderii și memoriei, scrisă cu stilul său caracteristic plin de detalii vii.

4. „Pnin”

„Pnin” este o explorare comică și adesea patetică a vieții unui emigrant rus în SUA. În ciuda umorului său, romanul este, de asemenea, plin de simpatie pentru personajul său titular, un om confuz de o lume care i se pare adesea străină.

5. „Ada or Ardor: A Family Chronicle”

O operă vastă și ambitioasă, „Ada or Ardor” este o saga familială care se desfășoară pe o perioadă de mai multe secole într-o lume paralelă. Romanul este un amestec de realism magic, filozofie, și o poveste de dragoste complicată.

6. „Despair”

„Despair” este un roman despre un om care întâlnește un vagabond care este dublura sa exactă și plănuiește o crimă perfectă. Este un studiu de caz al delirului și al disprețului de sine, scris cu umorul negru caracteristic lui Nabokov.

7. „The Eye”

„The Eye” este o poveste în care realitatea și ficțiunea se întrepătrund într-un mod care destabilizează percepția cititorului. Este o meditație asupra identității și a auto-percepției, scrisă cu un stil care îmbină realismul cu absurdul.

8. „Invitation to a Beheading”

„Invitation to a Beheading” este un roman profund kafkian, despre un om condamnat la moarte de către un regim absurd și tiranic pentru un delict nespecificat. Romanul este un amestec de real și fantastic, un portret al absurdului și al opresiunii.

9. „The Real Life of Sebastian Knight”

Aceasta este povestea unui om care încearcă să scrie o biografie a fratelui său decedat, un faimos scriitor englez. Acest roman este o meditație asupra memoriei, identității și procesului de scriere.

10. „Bend Sinister”

„Bend Sinister” este un roman politic care prezintă opresiunea unei dictaturi tiranice asupra unui intelectual apolitic. Este o meditație profundă asupra libertății individuale în fața tiraniei de stat.

11. „King, Queen, Knave”

Primul roman al lui Nabokov tradus în engleză, „King, Queen, Knave”, este o satiră plină de umor asupra relațiilor adulterine și a banalității vieții burgheze. Cu toate acestea, în mijlocul acestei comedii, se află un studiu serios al umanității și al dezumanizării.

12. „Laughter in the Dark”

O poveste despre o afacere extraconjugală care duce la o catastrofă, „Laughter in the Dark” este unul dintre cele mai întunecate romane ale lui Nabokov. În ciuda subiectului său tragic, romanul este scris cu un umor negru și incisiv.

13. „Transparent Things”

În „Transparent Things”, Nabokov explorează tema memoriei și a timpului, în contextul unei povestiri despre un scriitor american care vizitează Elveția. Romanul este o explorare profundă a modului în care memoria și timpul se intersectează pentru a crea sens în viețile noastre.

14. „Mary”

„Mary”, primul roman al lui Nabokov, este o explorare sensibilă și emoționantă a iubirii pierdute și a amintirilor. Scris cu o sensibilitate profundă, romanul este un portret al unui om care nu poate scăpa de fantoma unei iubiri din trecut.

15. „Glory”

„Glory” este o poveste despre căutarea gloriei și a identității, în contextul unui tânăr rus care se luptă să își găsească locul într-o societate care i se pare adesea alienantă și confuză.

Aceste cărți oferă o vedere asupra complexității și varietății operei lui Nabokov. Fiecare titlu reflectă o anumită fațetă a imaginației sale literare, oferind cititorilor o incursiune în mintea unuia dintre cei mai provocatori și inovatori scriitori ai secolului XX.

Lasă un comentariu