Cărți scrise de Victor Hugo

Victor Hugo este unul dintre cei mai faimoși scriitori francezi, cunoscut în întreaga lume pentru capodoperele sale, precum „Mizerabilii” și „Notre-Dame de Paris”. Deși aceste titluri sunt cele mai cunoscute, opera lui Hugo este mult mai vastă și include o serie de alte romane, poezii și eseuri care merită citite. În acest articol, vom explora mai mult de zece cărți semnate de Victor Hugo, cărți care ar trebui să fie pe lista oricărui iubitor de literatură.

Notre-Dame de Paris

Această carte, cunoscută și sub numele de „Cocoșatul de la Notre-Dame”, este unul dintre cele mai celebre romane ale lui Victor Hugo. Scrisă în 1831, cartea ne introduce în secolul al XV-lea în Paris, oferindu-ne o poveste de dragoste tragică între frumosul călugăr Frollo, tânăra țigancă Esmeralda și cocoșatul Quasimodo. Este un roman care explorează teme precum dragostea neîmpărtășită, prejudecățile și corupția, toate acestea fiind înfățișate prin ochii unei societăți medievale.

Mizerabilii

„Mizerabilii” este probabil cea mai cunoscută operă a lui Victor Hugo, și una dintre cele mai importante opere literare din secolul al XIX-lea. Scrisă în 1862, cartea este un roman social și politic care explorează viața și luptele celor săraci și nedreptățiți din Franța post-revoluționară. Cartea este profundă, emoționantă și plină de momente de reflecție asupra societății, justiției și umanității.

Împăratul săracilor

Acest volum este o colecție de poezii publicate pentru prima dată în 1846. În aceste poezii, Victor Hugo face o critică aspră a societății vremii sale, ridicându-se în apărarea celor săraci și nedreptățiți. Poeziile sale sunt pline de emoție și putere, fiind capabile să trezească simpatie și compasiune pentru cei în nevoie.

Povestea unui om al poporului

Publicat în 1843, acest roman este o critică a regimului monarhic al lui Louis-Philippe și o celebrare a revoluției populare. Protagonistul său, Gauvain, este un tânăr nobil care se alătură Revoluției și luptă împotriva regimului opresiv. Romanul este un elogiu adus spiritului revoluționar și un apel la justiție socială.

Les Orientales

„Les Orientales” este o colecție de poezii publicată în 1829. Aceste poezii sunt inspirate de războaiele pentru independență din Grecia și Spania, și reflectă simpatia lui Hugo pentru cauzele naționale și liberale. Poeziile sunt pline de imagini exotice și romantice, dar și de un profund sentiment de compasiune pentru cei care suferă.

Ruy Blas

„Ruy Blas” este o tragedie în versuri publicată în 1838. Este povestea unui slujitor care se îndrăgostește de regină și încearcă să câștige inima acesteia pretinzând că este un nobil. Opera este o critică a corupției la nivel înalt și un elogiu al dragostei pure și adevărate.

Acestea sunt doar câteva dintre cărțile scrise de Victor Hugo care merită citite. Fiecare dintre aceste opere aduce în prim-plan lupta pentru justiție socială, corupția puterii, iubirea neîmpărtășită și sacrificiul, toate acestea fiind prezentate într-o manieră profundă și emoționantă. Așadar, dacă ești un iubitor de literatură, aceste cărți nu ar trebui să lipsească din colecția ta.

Lasă un comentariu