Cărți scrise de T.S. Eliot

Thomas Stearns Eliot, cunoscut mai bine ca T.S. Eliot, este una dintre cele mai notabile figuri ale literaturii moderniste. Născut în America și naturalizat cetățean britanic, poezia, drama și eseurile sale au influențat profund cursul literaturii în secolul al XX-lea. Eliot este probabil cel mai bine cunoscut pentru poemul său epic, „The Waste Land”, dar operele sale cuprind o multitudine de lucrări în diferite genuri. Iată 10 cărți de T.S. Eliot pe care oricine ar trebui să le citească:

1. „The Waste Land”

Acest poem complex și fragmentar, publicat în 1922, este poate cea mai faimoasă lucrare a lui Eliot și una dintre pietrele de temelie ale modernismului literar.

2. „Four Quartets”

Acesta este ultimul poem major al lui Eliot, compus din patru părți distincte, fiecare explorând teme ale timpului, ale percepției și ale naturii spirituale.

3. „Prufrock and Other Observations”

Această colecție de poezii, care include faimosul poem „The Love Song of J. Alfred Prufrock”, reprezintă primul volum major de poezii al lui Eliot.

4. „Old Possum’s Book of Practical Cats”

Această colecție de poezii ușoare și pline de umor despre pisici a fost inspirația pentru muzicalul de succes „Cats” de Andrew Lloyd Webber.

5. „The Hollow Men”

Acest poem explorează teme de disperare și de vid moral în urma Primului Război Mondial și este cunoscut pentru liniile sale finale profunde: „This is the way the world ends / Not with a bang but a whimper.”

6. „Ash Wednesday”

Acesta este primul poem lung pe care Eliot l-a scris după ce s-a convertit la anglicanism. Poemul explorează lupta dintre dorința carnală și dragostea spirituală.

7. „Murder in the Cathedral”

Aceasta este o piesă de teatru despre asasinarea arhiepiscopului Thomas Becket, care explorează conflictul dintre autoritatea bisericei și puterea regală.

8. „The Family Reunion”

Aceasta este a doua piesă majoră a lui Eliot și explorează teme ale vinovăției, ale izolării și ale răscumpărării într-un cadru contemporan.

9. „The Cocktail Party”

Această piesă, care a avut un mare succes atunci când a fost prezentată pe Broadway, explorează problemele matrimoniale și identității într-un cadru social modern.

10. „On Poetry and Poets”

Aceasta este o colecție de eseuri în care Eliot discută despre diverse subiecte literare, inclusiv natura poeziei, rolul poetului și influența unor scriitori majori asupra operei sale.

11. „Selected Essays”

Această colecție cuprinde unele dintre cele mai importante eseuri ale lui Eliot despre literatură, cultură și societate, inclusiv „Tradition and the Individual Talent” și „The Metaphysical Poets”.

Fiecare dintre aceste cărți scrise de T.S. Eliot prezintă o abordare unică și profundă a poeziei, dramei și criticii literare. Aceste opere sunt esențiale pentru oricine este interesat de modernism sau de evoluția poeziei și dramaturgiei în secolul al XX-lea.

Lasă un comentariu