Cărți scrise de Oscar Wilde

Oscar Wilde, unul dintre cei mai celebri scriitori ai literaturii engleze, este cunoscut pentru umorul său ascuțit, dialogul strălucitor și spiritul rebel. Opera sa cuprinde o gamă largă de forme, de la comedii și tragedii la eseuri și poezii. Chiar dacă nu a scris mai mult de zece cărți, fiecare operă este un exemplu strălucit al geniului său literar. Aici sunt zece dintre cele mai cunoscute și influente lucrări ale sale.

1. „The Picture of Dorian Gray” („Portretul lui Dorian Gray”)

Romanul singuratic al lui Wilde este o poveste a frumuseții, corupției și distrugerii, care urmărește viața lui Dorian Gray, un tânăr care își păstrează eterna tinerețe și frumusețe în timp ce portretul său îmbătrânește și se degradează.

2. „The Importance of Being Earnest” („Importanța de a fi serios”)

Această comedie spumoasă se concentrează pe confuziile de identitate și complicațiile de dragoste ale unui grup de prieteni aristocrați. Este una dintre cele mai fine comedii ale lui Wilde, faimoasă pentru umorul său subtil și dialogul vioi.

3. „An Ideal Husband” („Un soț ideal”)

Aceasta este o altă comedie strălucitoare a lui Wilde, care examinează ideile de fidelitate, dragoste și politici.

4. „The Happy Prince and Other Tales” („Prințul fericit și alte povestiri”)

Aceasta este o colecție de cinci povestiri pentru copii, care abordează teme precum sacrificiul, altruismul și justiția.

5. „A Woman of No Importance” („O femeie de nicio importanță”)

Aceasta este o altă piesă de teatru a lui Wilde care explorează ipocrizia societății victoriene, în special în ceea ce privește rolul femeilor.

6. „De Profundis”

Aceasta este o scrisoare lungă pe care Wilde a scris-o în timp ce era închis, adresată fostului său iubit, Lord Alfred Douglas. În ea, Wilde reflectă asupra vieții sale și a eșecurilor sale.

7. „The Ballad of Reading Gaol” („Balada închisorii Reading”)

Aceasta este o lungă poezie narativă inspirată de experiența lui Wilde de a fi închis. Este o meditație profundă asupra vinovăției, a pedepsei și a umanității.

8. „Salome”

Aceasta este o tragedie într-un act care reinterpretează povestea biblică a Salomeei, o femeie care a cerut capul lui Ioan Botezătorul.

9. „Lady Windermere’s Fan” („Evantaia Ladyi Windermere”)

Aceasta este o comedie de moravuri care se concentrează pe ipocrizia și dublele standarde ale societății victoriene.

10. „The Critic as Artist” („Criticul ca artist”)

Aceasta este o lungă eseu în care Wilde explorează rolul criticului în artă și societate.

Chiar dacă a avut o carieră literară relativ scurtă, Oscar Wilde a avut un impact uriaș asupra literaturii engleze. Operele sale continuă să fie citite și jucate, oferind în continuare o sursă de inspirație, distracție și introspecție pentru cititorii și spectatorii de toate vârstele.

Lasă un comentariu