Cărți scrise de Nathaniel Hawthorne

Nathaniel Hawthorne este unul dintre cei mai recunoscuți și apreciați autori americani ai secolului al XIX-lea. Operele sale sunt faimoase pentru explorarea temelor precum vinovăția, păcatul și moralitatea, cu un accent deosebit pe trecutul puritan al Americii. Hawthorne a fost un maestru al alegoriei și al simbolismului, iar stilul său distinctiv a avut un impact profund asupra literaturii americane. Iată zece cărți ale lui Nathaniel Hawthorne pe care oricine ar trebui să le citească:

1. The Scarlet Letter

Aceasta este, poate, cea mai faimoasă operă a lui Hawthorne. Povestea se concentrează pe Hester Prynne, o femeie care este pedepsită pentru adulter în societatea puritană din secolul al XVII-lea.

2. The House of the Seven Gables

Acest roman explorează temele păcatului și vinovăției printr-o poveste de familie îndelungată și complicată, plină de moșteniri bântuite și blesteme ancestrale.

3. Twice-Told Tales

Aceasta este o colecție de povestiri scurte care reflectă interesul lui Hawthorne pentru trecutul puritan al Americii, precum și pentru oamenii obișnuiți care se confruntă cu dileme morale complexe.

4. The Blithedale Romance

Această operă este inspirată de timpul pe care Hawthorne l-a petrecut la o comunitate utopică numită Brook Farm. Cartea explorează tensiunea dintre individualism și comunitate, precum și între idealuri și realitate.

5. The Marble Faun

Acest roman este remarcabil pentru că se distanțează de centrarea pe America puritană, fiind stabilit în Italia și explorând teme precum arta, inocență și pierderea acesteia.

6. Mosses from an Old Manse

Aceasta este încă o colecție de povestiri scurte, fiecare explorând într-un fel sau altul temele moralității și umanității, în stilul caracteristic lui Hawthorne.

7. The Birth-Mark

O poveste înfiorătoare despre obsesia pentru perfecțiune, „The Birth-Mark” este o ilustrare a modului în care Hawthorne abordează temele eticii științei și ale controlului uman asupra naturii.

8. The Minister’s Black Veil

Aceasta este o altă poveste scurtă emblematică pentru Hawthorne. Povestea unui preot care își acoperă brusc fața cu un văl negru, invită la introspecție asupra secretelor și ipocriziei în societatea puritană.

9. Young Goodman Brown

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute povestiri ale lui Hawthorne, explorând ideea că nimeni nu este imun la rău, chiar și într-o societate atât de devotată religiei precum cea puritană.

10. Fanshawe

„Fanshawe” este primul roman publicat de Hawthorne și, deși a încercat să-l retragă din circulație, este interesant pentru a vedea începuturile stilului și temelor sale literare.

Aceste opere ale lui Nathaniel Hawthorne oferă o fereastră fascinantă către o perioadă definitorie a istoriei americane și a literaturii, și sunt o lectură obligatorie pentru orice iubitor de literatură clasică.

Lasă un comentariu