Cărți scrise de Murasaki Shikibu

Murasaki Shikibu, pseudonimul unei doamne de la curtea imperială Heian din Japonia, a trăit în perioada 973-1014 e.n. Este cunoscută mai ales pentru The Tale of Genji (Genji Monogatari), considerată prima romană din lume și una dintre cele mai mari opere ale literaturii japoneze. Deși nu putem lista peste zece cărți ale acestei autoare – deoarece Murasaki Shikibu este cunoscută în special pentru această operă singulară – vom detalia diferitele părți ale The Tale of Genji și alte scrieri atribuite acestei autoare.

The Tale of Genji – The Paulownia Court

Prima parte a The Tale of Genji introduce cititorul în viața și aventurile lui Genji, fiul unui împărat japonez. Genji este un personaj profund și complex, și prin intermediul experiențelor sale, cititorii obțin o înțelegere profundă a vieții și societății de la curtea imperială Heian.

The Tale of Genji – The Broom Tree

A doua parte a romanului continuă aventurile lui Genji, explorând diferite aspecte ale vieții sale și dezvoltând personaje noi și fascinante.

The Tale of Genji – The Sacred Tree

Această secțiune a romanului se concentrează pe relația lui Genji cu doamna Rokujo, explorând tensiunile și complexitățile acestei relații.

The Tale of Genji – Evening Faces

Acest segment al romanului se concentrează pe intrigile și confruntările din jurul relației lui Genji cu femeile din viața sa, dezvăluind mai mult despre personalitatea și caracterul său.

The Tale of Genji – The Lady of the Boat

Această parte a romanului urmărește eforturile lui Genji de a se reconcilia cu trecutul său și de a-și reface viața.

The Tale of Genji – The Bridge of Dreams

Ultima parte a The Tale of Genji încheie povestea lui Genji și a celor din jurul lui, încheind cu o meditație profundă asupra efemerității vieții și a naturii schimbătoare a fericirii umane.

The Diary of Lady Murasaki

Această lucrare oferă o viziune asupra vieții de zi cu zi la curtea imperială Heian, cu observații perspicace și introspecții asupra societății și culturii acelei perioade.

Murasaki Shikibu este o figură esențială în literatura japoneză și mondială, iar The Tale of Genji este un must-read pentru oricine este interesat de literatura clasică. Înțelegerea și aprecierea acestei opere pot fi o provocare, dar efortul este bine răsplătit de bogăția și profunzimea povestirii.

Lasă un comentariu