Cărți scrise de Leo Tolstoy

Leo Tolstoy este unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii, cunoscut pentru abilitatea sa de a crea personaje complexe și povești fascinante care explorează teme universale precum iubirea, războiul, moartea și sensul vieții. În operele sale, Tolstoy prezintă cu precizie viața în Rusia secolului al XIX-lea și explorează profund teme morale și filosofice.

Iată un ghid cu unsprezece dintre cele mai importante cărți ale lui Tolstoy pe care orice pasionat de literatură trebuie să le citească.

„War and Peace”

„Război și pace” este probabil cea mai cunoscută lucrare a lui Tolstoy, un epic care acoperă istoria rusească din timpul invaziei lui Napoleon. Povestea este un teatru grandios de personaje, idealuri și evenimente, oferind o imagine complexă și profundă a vieții.

„Anna Karenina”

„Anna Karenina” este una dintre cele mai mari tragedii din literatură, o poveste despre dragoste și adulter care se încheie în disperare și moarte. Titlul și povestea centrală ascund faptul că jumătate din roman este dedicată vieții la țară și meditațiilor asupra sensului vieții.

„The Death of Ivan Ilyich”

„Moartea lui Ivan Ilyich” este o meditație puternică asupra moartei și a vieții autentice, care urmărește agonizarea unui judecător rus de rang înalt care se confruntă cu moartea iminentă și reflectă asupra inutilității vieții sale.

„Resurrection”

„Înviere” este ultimul roman completat de Tolstoy și se concentrează pe tema justiției sociale și a regenerării spirituale. Romanul urmărește povestea unui aristocrat rus care încearcă să își răscumpere păcatul din trecut ajutând o femeie pe care a ruinat-o.

„The Kreutzer Sonata”

„Sonata Kreutzer” este o explorare a geloziei și a relațiilor de familie. Romanul a provocat un scandal imens la lansare din cauza abordării sale critice față de instituția căsătoriei și sexualitate.

„A Confession”

„O confesiune” este o lucrare autobiografică în care Tolstoy prezintă propria sa criză existențială și căutarea sensului vieții, ceea ce duce la conversia sa spirituală.

„Master and Man”

„Stăpân și slugă” este o poveste despre un negustor arogant și sluga sa loială, care se pierd într-o furtună de zăpadă. Este o meditație puternică asupra moralității și a sacrificiului.

„Childhood, Boyhood, Youth”

„Copilărie, adolescență, tinerețe” este o trilogie semi-autobiografică care urmărește dezvoltarea spirituală și intelectuală a unui tânăr de la copilărie până la maturitate.

„Hadji Murat”

„Hadji Murat” este ultima lucrare a lui Tolstoy, un scurt roman care prezintă conflictul dintre Rusia tsaristă și popoarele muntoase din Caucaz, prin povestea unui luptător caucazian care încearcă să reziste invadatorilor ruși.

„The Power of Darkness”

„Puterea întunericului” este o piesă de teatru care explorează teme precum trădarea, păcatul și răscumpărarea, printr-o poveste sumbră și cutremurătoare de crimă și conștiință.

„Family Happiness”

„Fericirea familiei” este o poveste de dragoste care explorează tensiunile și fericirea într-un mariaj. Cartea explorează temele dragostei, căsătoriei și fericirii în cadrul familiei.

Lasă un comentariu