Cărți scrise de Jane Austen

Jane Austen este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați autori britanici, recunoscută pentru reprezentările sale pline de nuanțe ale societății britanice din secolul al XIX-lea. Austen a creat unele dintre cele mai memorabile personaje literare, folosindu-și talentul pentru a comenta cu acuitate problemele sociale, viața domestică și rolul femeilor în societate.

Austen a scris de fapt doar șase romane, dar fiecare dintre ele reprezintă o operă de artă în sine, iar operele ei mai puțin cunoscute, inclusiv scrisorile, nuvelele și lucrările inacabate, îi completează bibliografia. Iată șase dintre romanele sale, urmate de patru dintre lucrările ei postume și colecții de scrieri.

1. „Sense and Sensibility”

„Sense and Sensibility” explorează povestea a două surori, Elinor și Marianne Dashwood, ale căror vieți sunt învălmășite de iubire, deznădejde și trădare. Situațiile prin care trec sunt folosite pentru a ilustra diferența dintre modul în care cele două surori experimentează lumea – Elinor cu rațiune și sensibilitate, Marianne cu sensibilitate și pasiune.

2. „Pride and Prejudice”

„Pride and Prejudice” ne introduce în lumea lui Elizabeth Bennet, o tânără de spirit liber, care se confruntă cu presiunea de a se căsători pentru a-și asigura viitorul ei și al surorilor ei. Întâlnirea cu misteriosul și distantul Mr. Darcy o face să-și pună la îndoială convingerile despre dragoste și căsătorie.

3. „Mansfield Park”

„Mansfield Park” urmărește povestea lui Fanny Price, o fată săracă care este trimisă să trăiască cu rudele bogate. Acolo, ea trebuie să navigheze prin complexitățile vieții de zi cu zi într-o casă înstărită, în timp ce încearcă să-și păstreze valorile și principiile morale.

4. „Emma”

Romanul „Emma” ne prezintă o tânără de clasă superioară, Emma Woodhouse, care se bucură de amestecarea în viața personală a altora, încercând să aranjeze căsătorii. Cu toate acestea, interacțiunile sale bine intenționate adesea duc la complicații neașteptate și la descoperirea unor adevăruri despre propria ei inimă.

5. „Northanger Abbey”

„Northanger Abbey” urmărește povestea inocentei Catherine Morland, care este prinsă în lumea la modă a Bath-ului și apoi în misterioasa Northanger Abbey. În timp ce ea navighează prin societate și se îndrăgostește, ea trebuie să separe realitatea de ficțiunea romanului gotic.

6. „Persuasion”

„Persuasion” este povestea lui Anne Elliot, o femeie matură care a avut ocazia de a se căsători cu omul pe care îl iubea cu mulți ani în urmă, dar a fost convinsă să se retragă. Când se întâlnește din nou cu el, ea trebuie să se confrunte cu sentimentele pe care încă le are pentru el și cu regretele din trecut.

7. „Lady Susan”

„Lady Susan” este o nuvelă epistolară care urmărește povestea intrigantei Lady Susan Vernon, care încearcă să-și găsească un soț atât pentru ea, cât și pentru fiica ei. Lady Susan este o văduvă atractivă, inteligentă, dar manipulatoare, care își folosește farmecele pentru a obține ceea ce vrea.

8. „The Watsons”

„The Watsons” este un roman neterminat care urmărește povestea familiei Watson, în special a tinerei Emma Watson, care este întoarsă în familia ei după ce tatăl ei adoptiv moare. Romanul explorează teme precum clasa socială, dragostea și căsătoria.

9. „Sanditon”

„Sanditon” este un alt roman neterminat, care urmărește povestea orașului Sanditon, un oraș de coastă în curs de dezvoltare, și a locuitorilor săi. Acesta include un amestec variat de personaje, inclusiv o tânără eroină inteligentă, un om de afaceri entuziast și un cuplu de ipohondri.

10. „Juvenilia”

„Juvenilia” este o colecție de lucrări scurte scrise de Austen în tinerețe. Acestea sunt de obicei satirice și pline de umor, oferind un contrast față de tonul mai matur și mai sobru al romanelor ei ulterioare. Lucrările din „Juvenilia” includ parodii ale literaturii populare ale timpului, precum și povești originale care dezvăluie înclinațiile inițiale ale lui Austen către realism și caracterizare profundă.

11. „Love and Friendship”

„Love and Friendship” este una dintre operele timpurii ale lui Austen, scrisă în stilul unei nuvele epistolare. Aceasta este o satiră plină de umor a romanelor sentimentale ale timpului, relatând povestea amoroasă tumultuoasă a protagonistei, Laura, într-un mod exagerat și ironic.

12. „The History of England”

„The History of England” este o lucrare satirică și comică, scrisă de Austen la vârsta de doar cincisprezece ani. În ea, Austen parodiază convenționalul „libru de istorie”, descriind evenimente istorice dintr-o perspectivă profund subiectivă și adesea absurda. Deși nu este un text de istorie precis, oferă o privire captivantă asupra talentului de scriitoare al lui Austen și al simțului ei pentru umor.

13. „Catharine, or The Bower”

„Catharine, or The Bower” este o altă nuvelă timpurie a lui Austen, care prezintă dezvoltarea inițială a tehnicilor și temelor pe care ea le va explora în mod mai profund în romanele sale ulterioare. Povestea urmărește tânăra și naiva Catharine în timp ce navighează prin complexitățile societății și ale dragostei. Deși este o operă de tinerețe, „Catharine” reflectă deja interesul lui Austen pentru caracterizare detaliată și realism social.

Lasă un comentariu