Cărți scrise de Homer

Homer este una dintre cele mai misterioase figuri din literatura antică. El este cel căruia i se atribuie două dintre cele mai mari epopei din literatura universală, „Iliada” și „Odiseea”. Deși există dezbateri dacă Homer a fost o persoană reală sau un personaj mitologic, influența pe care aceste două opere monumentale le-au avut asupra culturii occidentale este indiscutabilă. Având în vedere că Homer este cunoscut doar pentru aceste două opere, acest articol va explora cele mai populare traduceri și adaptări ale „Iliadei” și „Odiseei”, oferindu-vă un mod diferit de a explora aceste povești clasice.

1. „Iliada” – Traducere de Robert Fagles

Robert Fagles este recunoscut pentru traducerile sale accesibile și lirice ale literaturii clasice. Traducerea sa a „Iliadei” aduce în prim plan caracteristicile umane ale personajelor, accentuând totodată frumusețea și intensitatea poeziei originale.

2. „Odiseea” – Traducere de Emily Wilson

Emily Wilson este prima femeie care a tradus „Odiseea” în limba engleză. Traducerea sa se remarcă prin simplitate și accesibilitate, oferind o nouă perspectivă asupra acestei povestiri milenare.

3. „Iliada” – Traducere de Richmond Lattimore

Traducerea lui Richmond Lattimore a „Iliadei” este recunoscută pentru fidelitatea față de textul original și pentru modul în care reușește să captureze ritmul hexametrului dactilic al poeziei homerice.

4. „Odiseea” – Traducere de Robert Fagles

Asemenea traducerii „Iliadei”, traducerea lui Fagles a „Odiseei” este la fel de accesibilă și lirică, prezentând aventurile lui Odysseus într-un limbaj contemporan, dar care păstrează totodată frumusețea poeziei homerice.

5. „Iliada” – Traducere de Alexander Pope

Traducerea lui Alexander Pope a „Iliadei” este una dintre cele mai vechi și mai apreciate în limba engleză. Este cunoscută pentru frumusețea versurilor sale și pentru adaptarea cu succes a ritmului și a stilului poeziei homerice la convențiile poeziei englezești.

6. „Odiseea” – Traducere de Samuel Butler

Traducerea lui Samuel Butler a „Odiseei” este o traducere în proză, ceea ce o face mai accesibilă pentru cititorii moderni. Deși nu este în versuri, traducerea sa surprinde eficient spiritul și energia poveștii originale.

7. „Iliada” – Traducere de George Chapman

George Chapman a fost primul care a tradus „Iliada” în limba engleză. Traducerea sa, realizată în versuri, este renumită pentru complexitatea și bogăția sa stilistică.

8. „Odiseea” – Traducere de T.E. Lawrence

T.E. Lawrence, cunoscut și sub numele de Lawrence al Arabiei, a realizat o traducere a „Odiseei” care este apreciată pentru stilul său simplu și direct, care aduce la viață aventurile lui Odysseus.

9. „Iliada” – Traducere de Caroline Alexander

Caroline Alexander a oferit o nouă traducere a „Iliadei”, care este apreciată pentru claritatea și accesibilitatea sa, făcând textul homerian mai ușor de înțeles pentru cititorii moderni.

10. „Odiseea” – Traducere de Richmond Lattimore

La fel ca în cazul „Iliadei”, traducerea lui Lattimore a „Odiseei” este admirată pentru acuratețea sa și pentru modul în care reușește să păstreze frumusețea și intensitatea poeziei originale.

Lasă un comentariu