Cărți scrise de H.P. Lovecraft

H.P. Lovecraft este unul dintre cei mai influenți scriitori de literatură de groază a tuturor timpurilor, dând naștere la genul de groază cosmică, o formă de literatură care subliniază insignifianța umanității în vastitatea universului. Lovecraft a scris o serie de povestiri și nuvele care au influențat în mod semnificativ genul, multe dintre acestea centrate în jurul temei comune a Mitosului Cthulhu. Iată zece dintre cele mai notabile lucrări ale sale.

1. „The Call of Cthulhu” (Apelul lui Cthulhu)

Aceasta este poate cea mai iconică poveste a lui Lovecraft, prezentându-ne pentru prima dată conceptul de zei vechi, adormiți, care așteaptă să se trezească și să revină pe Pământ. Este o poveste plină de teroare și mister, care arată cu adevărat groaza cosmică pe care Lovecraft a făcut-o celebră.

2. „At the Mountains of Madness” (La Muntele Nebuniei)

Acest roman explorează teama de necunoscut și concepția lui Lovecraft despre antichitatea pre-umană a Pământului. Este o povestire plină de mister, suspans și teroare, și este o citire esențială pentru orice fan al genului de groază cosmică.

3. „The Shadow Over Innsmouth” (Umbra deasupra Innsmouth)

Această povestire îmbină horror-ul cu elemente de aventură și mister. Un tânăr călător descoperă un oraș de coastă sinistru, cu oamenii săi ciudați și îngroziți de un secret înfiorător.

4. „The Dunwich Horror” (Ororile din Dunwich)

Această poveste prezintă un mic orășel de provincie bântuit de un teribil secret familial și de niște forțe cosmice care îi amenință pe locuitorii săi. Povestea este plină de suspans și teroare și este un exemplu excelent al stilului lui Lovecraft.

5. „The Whisperer in Darkness” (Șoptitorul în întuneric)

Aceasta este una dintre cele mai perturbatoare și înspăimântătoare povești ale lui Lovecraft, combinând genul de groază cu ficțiunea științifică pentru a crea o poveste de coșmar.

6. „The Colour Out of Space” (Culoarea venită din spațiu)

Aceasta este povestea unei entități extraterestre care coboară pe Pământ și provoacă teroare și nebunie. Este considerată una dintre cele mai bune povești ale lui Lovecraft și este un exemplu perfect al temei sale comune a groazei cosmice.

7. „The Haunter of the Dark” (Bântuitorul din întuneric)

Aceasta este ultima povestire scrisă de Lovecraft și servește drept final pentru ciclul său de povești despre Cthulhu. În această poveste, un tânăr artist se mută într-un oraș nou și este atras de un vechi turn de biserică unde descoperă o forță înspăimântătoare care așteaptă în întuneric.

8. „The Thing on the Doorstep” (Ceva la ușă)

Aceasta este o poveste care explorează tema identității și a nebuniei, cu un prieten care încearcă disperat să ajute un tovarăș să scape de o forță malefică care îi preia corpul.

9. „The Shadow Out of Time” (Umbra din timp)

Aceasta este o poveste care combină groaza cu sf-ul, cu un protagonist care experimentează perioade de amnezie în care pare să trăiască într-o altă epocă.

10. „The Case of Charles Dexter Ward” (Cazul Charles Dexter Ward)

Aceasta este o poveste de groază psihologică și supranaturală, care prezintă un tânăr care se angajează în studiul interzis al magiei negre și invocă o forță întunecată din trecut.

Acestea sunt doar câteva dintre remarcabilele lucrări ale lui H.P. Lovecraft. Cu siguranță, stilul său unic și temele sale înfricoșătoare continuă să fascineze și să terorizeze cititorii chiar și în zilele noastre. Fiecare fan al literaturii de groază ar trebui să își dedice timpul pentru a explora lumea stranie și terifiantă pe care Lovecraft a creat-o.

Lasă un comentariu