Cărți scrise de Geoffrey Chaucer

Geoffrey Chaucer este adesea considerat părintele poeziei engleze și este cel mai cunoscut pentru „Canterbury Tales”, o colecție de povești raconte de un grup de pelerini în timpul unei călătorii către Canterbury. Deși „Canterbury Tales” este opera sa cea mai cunoscută, Chaucer a scris și alte lucrări notabile care ilustrează abilitățile sale literare și inovațiile sale lingvistice. Din păcate, multe dintre aceste lucrări sunt mai puțin cunoscute, așa că acest articol se va axa pe diferite părți ale „Canterbury Tales”, precum și pe alte lucrări semnificative ale lui Chaucer.

1. „The General Prologue” (Din Canterbury Tales)

Aceasta este introducerea în „Canterbury Tales” și setează scena pentru poveștile care urmează. Aici, Chaucer descrie fiecare dintre pelerinii care urmează să își spună povestea, creând o imagine a vieții sociale din secolul al XIV-lea.

2. „The Knight’s Tale” (Din Canterbury Tales)

Aceasta este prima poveste din „Canterbury Tales” și este relatată de un cavaler. Este o poveste de dragoste cu multă acțiune și aventură, care reflectă idealurile cavalerești ale epocii.

3. „The Miller’s Tale” (Din Canterbury Tales)

Aceasta este o comedie hilară și o parodie a „The Knight’s Tale”. În ea, un morar iscusit încearcă să înșele un tânăr student naiv.

4. „The Wife of Bath’s Tale” (Din Canterbury Tales)

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute povești din „Canterbury Tales” și este relatată de una dintre cele mai memorabile personaje ale lui Chaucer, Soția din Bath.

5. „The Clerk’s Tale” (Din Canterbury Tales)

Aceasta este o poveste profundă și emoționantă, care explorează teme precum smerenia și sacrificiul, povestită de un funcționar sobru și studiat.

6. „Troilus and Criseyde”

Aceasta este o altă operă majoră a lui Chaucer și este considerată una dintre cele mai mari povești de dragoste din literatura medievală. Ea descrie povestea tragică a lui Troilus, un prinț troian, și a lui Criseyde, o femeie frumoasă de care se îndrăgostește.

7. „The Book of the Duchess”

Acesta este primul dintre „dream-poems” (poeziile-despre-vis) ale lui Chaucer și este un omagiu adus soției defuncte a lui John of Gaunt. Povestea este prezentată sub formă de vis și este plină de simbolism și de emoție.

8. „The Legend of Good Women”

Aceasta este o colecție de povești despre femei virtuoase din mitologie și istorie. Lucrarea reprezintă o schimbare importantă în stilul lui Chaucer și este semnificativă pentru modul său de reprezentare a femeilor.

9. „The Parliament of Fowls”

Aceasta este o altă „poezie-despre-vis” scrisă de Chaucer, care explorează tema iubirii prin intermediul unei adunări de păsări care încearcă să aleagă partenerii lor.

10. „The House of Fame”

Aceasta este ultima „poezie-despre-vis” a lui Chaucer și este considerată una dintre cele mai enigmatice lucrări ale sale. Lucrarea explorează tema faimei și a zvonurilor într-o manieră alegorică și plină de umor.

Aceste opere evidențiază abilitățile literare ale lui Geoffrey Chaucer și arată de ce este considerat unul dintre cei mai importanți scriitori din literatura engleză.

Lasă un comentariu